Autor Wiadomość
Pink.Berry
PostWysłany: Nie 20:20, 20 Lip 2008    Temat postu:

niedobrze mi. ;x
Diabolo Maślano
PostWysłany: Nie 19:29, 20 Lip 2008    Temat postu:

Rabarbar napisał:
Nie jadłam. xp
Oranszada
PostWysłany: Nie 14:11, 20 Lip 2008    Temat postu:

Szpinak to wandal. NIe ubustwaim.
Lady Margolotta W Masłach
PostWysłany: Czw 12:31, 01 Maj 2008    Temat postu:

ja też nie, u mię się tego nie je.

słyszałam, że niedobre raczej.
Zmaślony Rabarbar
PostWysłany: Czw 9:20, 01 Maj 2008    Temat postu:

Nie jadłam. xp
Szturm!
PostWysłany: Czw 8:59, 01 Maj 2008    Temat postu:

Na surowo może być, nikotaż ta gotowana papka jest o b r z y d l i w a. X______________X
yellow red weed
PostWysłany: Śro 21:35, 30 Kwi 2008    Temat postu:

Kocham szpiinak. Skończyłam.
Chmurelniczka w masłach.
PostWysłany: Śro 21:34, 30 Kwi 2008    Temat postu: Szpinak

Mówią fuj, co nie jedli.
Szpinak warzywny jest uprawiany i spożywany jako warzywo. Roślina pochodzi z terenów dawnej Persji, gdzie była uprawiana już przed dwoma tysiącami lat. Do Europy została sprowadzona najprawdopodobniej przez Arabów, którzy uprawiali szpinak w Hiszpanii w IX wieku. Rozpowszechnienie uprawy nastąpiło jednak dopiero w XVI wieku. W Polsce uprawiany jest obecnie na szeroką skalę, zarówno do spożycia w stanie świeżym, jak i do mrożenia. Szpinak zawiera wiele witamin, szczególnie A, z grupy B, PP i C. Ma też dużo przyswajalnego żelaza, manganu, magnezu, miedzi, wapnia, fosforu i jodu, a także niezbędnych mikroelementów, takich jak sód, czy potas. Spożywanie nadmiaru szpinaku może jednak zwiększyć zawartość kwasu szczawiowego, a co za tym idzie szczawianu wapnia w organizmie.

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group