Autor |
Wiadomość |
Pink.Berry |
Wysłany: Nie 20:20, 20 Lip 2008 Temat postu: |
|
niedobrze mi. ;x |
|
|
Diabolo Maślano |
Wysłany: Nie 19:29, 20 Lip 2008 Temat postu: |
|
Rabarbar napisał: | Nie jadłam. xp |
|
|
|
Oranszada |
Wysłany: Nie 14:11, 20 Lip 2008 Temat postu: |
|
Szpinak to wandal. NIe ubustwaim. |
|
|
Lady Margolotta W Masłach |
Wysłany: Czw 12:31, 01 Maj 2008 Temat postu: |
|
ja też nie, u mię się tego nie je.
słyszałam, że niedobre raczej. |
|
|
Zmaślony Rabarbar |
Wysłany: Czw 9:20, 01 Maj 2008 Temat postu: |
|
Nie jadłam. xp |
|
|
Szturm! |
Wysłany: Czw 8:59, 01 Maj 2008 Temat postu: |
|
Na surowo może być, nikotaż ta gotowana papka jest o b r z y d l i w a. X______________X |
|
|
yellow red weed |
Wysłany: Śro 21:35, 30 Kwi 2008 Temat postu: |
|
Kocham szpiinak. Skończyłam. |
|
|
Chmurelniczka w masłach. |
Wysłany: Śro 21:34, 30 Kwi 2008 Temat postu: Szpinak |
|
Mówią fuj, co nie jedli.
Szpinak warzywny jest uprawiany i spożywany jako warzywo. Roślina pochodzi z terenów dawnej Persji, gdzie była uprawiana już przed dwoma tysiącami lat. Do Europy została sprowadzona najprawdopodobniej przez Arabów, którzy uprawiali szpinak w Hiszpanii w IX wieku. Rozpowszechnienie uprawy nastąpiło jednak dopiero w XVI wieku. W Polsce uprawiany jest obecnie na szeroką skalę, zarówno do spożycia w stanie świeżym, jak i do mrożenia. Szpinak zawiera wiele witamin, szczególnie A, z grupy B, PP i C. Ma też dużo przyswajalnego żelaza, manganu, magnezu, miedzi, wapnia, fosforu i jodu, a także niezbędnych mikroelementów, takich jak sód, czy potas. Spożywanie nadmiaru szpinaku może jednak zwiększyć zawartość kwasu szczawiowego, a co za tym idzie szczawianu wapnia w organizmie. |
|
|