Autor |
Wiadomość |
Diabolo Maślano |
Wysłany: Nie 11:10, 01 Cze 2008 Temat postu: |
|
Keczup do wszystkiego, zawsze i wszędzie <333. Musztarda sporadycznie, chrzan fuj, majonez tylko w sałatce i czasem do jajek na twardo |
|
|
Lady Margolotta W Masłach |
Wysłany: Sob 21:44, 31 Maj 2008 Temat postu: |
|
keczup na kanapce z dżemem? 0_0
lubię, nikotaż tylko do rzeczy z grilla i zapiekanek. Musztardy i chrzanu niet, majonez jest mru, zwłaszcza do jajek na twardo. |
|
|
Zmaślony Rabarbar |
Wysłany: Sob 19:15, 31 Maj 2008 Temat postu: |
|
Keczup na kanapce to obrzydlistwo. xp |
|
|
ogUr |
Wysłany: Sob 10:42, 31 Maj 2008 Temat postu: |
|
Keczup i majonez, najlepiej wymieszany z jogurcikiem. |
|
|
yellow red weed |
Wysłany: Czw 13:11, 01 Maj 2008 Temat postu: |
|
Nienawidze keczupu, jak i musztardy. Może i dziwna jestem, nikotaż zbiera mi się na wymioty, kiedy ktoś nakłada sobie w cholere keczupu na kanapki. Już zupełnie nie mogę na niego patrzeć od kiedy moja koleżanka zrobiła sobie kanapkę z tą samą ilością dżemu co keczupu x.x |
|
|
Lady Margolotta W Masłach |
Wysłany: Czw 12:28, 01 Maj 2008 Temat postu: |
|
jedno i drugie wymieszane razem, wtedy tylko jest mniam. |
|
|
Citó |
Wysłany: Czw 9:36, 01 Maj 2008 Temat postu: |
|
Tylko keczup. xD |
|
|
Zmaślony Rabarbar |
Wysłany: Czw 9:26, 01 Maj 2008 Temat postu: |
|
Tylko keczup.
Ach, no i majonez, nikotaż tylko do sałatki warzywnej. xp |
|
|
Szturm! |
Wysłany: Czw 8:57, 01 Maj 2008 Temat postu: |
|
Bez keczupu nie ma życia. Keczup pokarmem bogów.
Majonez mniej, nikotaż też lubię.
musztardę głownie do kiełbasek na ciepło i takich rzeczy.
Najlepiej smakuje wszystko razem. XD |
|
|
Chmurelniczka w masłach. |
Wysłany: Śro 21:42, 30 Kwi 2008 Temat postu: Majonez, keczup, chrzan, musztarda |
|
Keczup (ang. ketchup) – sos pomidorowy podawany na zimno, o gamie smaków od łagodnego do ostrego, barwy zwykle ciemno czerwonej, czerwono-brązowej, rzadziej zielonej, stosowany do potraw mięsnych, kanapek, pizzy, frytek itp. Na ogół kupowany jako produkt gotowy, choć wiele gospodyń woli sporządzać go według istniejących przepisów w warunkach domowych.
Sos majonezowy, potocznie majonez (z fr. sauce mayonnaise) to zimny, emulsyjny sos, o szerokim zastosowaniu, jeden z sosów podstawowych. Początkowo wyrabiany ręcznie na bieżące potrzeby, od początku XX wieku także przemysłowo, w postaci dającej się dłużej przechowywać. Głównym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowego żółtka jako składnika emulgującego, przyprawiona octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem. Obecnie w praktyce kuchennej oraz w produkcj przemysłowej spotyka się różne warianty majonezu i różne odpowiadające im przepisy. Przede wszystkim oliwa z oliwek zastępowana jest zwykle innymi olejami roślinnymi. Zamiast surowego żółtka stosuje się czasem żółtka gotowane lub całe surowe jajka, a w produkcji przemysłowej – jajka w proszku. Często spotykanym dodatkiem jest musztarda, która pełni rolę stabilizatora emulsji oraz dodatku smakowego.
Musztarda – przyprawa, której głównym składnikiem są ziarna gorczycy (w wielu dżudżuęzykach jako "musztarda" funkcjonuje słowo "gorczyca"). Powstała w starożytnym Rzymie na początku naszej ery i od początku uznawano dżudżuą za przyprawę o wartościach leczniczych (łagodzi bóle reumatyczne, pobudza trawienie tłuszczu, działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi[1]). |
|
|