Samo zUo! - witaj! Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości.
Forum Samo zUo! Strona Główna                    FAQ
                Szukaj
             Użytkownicy
          Grupy
       Galerie
    Rejestracja
Zaloguj
Majonez, keczup, chrzan, musztarda
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Samo zUo! Strona Główna -> Żarełkowo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Chmurelniczka w masłach.
Margarynopodobna
PostWysłany: Śro 21:42, 30 Kwi 2008

Dołączył: 04 Kwi 2008

Posty: 582
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 2/666
Skąd: z wytwórni masła
Płeć: dziewica

Keczup (ang. ketchup) – sos pomidorowy podawany na zimno, o gamie smaków od łagodnego do ostrego, barwy zwykle ciemno czerwonej, czerwono-brązowej, rzadziej zielonej, stosowany do potraw mięsnych, kanapek, pizzy, frytek itp. Na ogół kupowany jako produkt gotowy, choć wiele gospodyń woli sporządzać go według istniejących przepisów w warunkach domowych.

Sos majonezowy, potocznie majonez (z fr. sauce mayonnaise) to zimny, emulsyjny sos, o szerokim zastosowaniu, jeden z sosów podstawowych. Początkowo wyrabiany ręcznie na bieżące potrzeby, od początku XX wieku także przemysłowo, w postaci dającej się dłużej przechowywać. Głównym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowego żółtka jako składnika emulgującego, przyprawiona octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem. Obecnie w praktyce kuchennej oraz w produkcj przemysłowej spotyka się różne warianty majonezu i różne odpowiadające im przepisy. Przede wszystkim oliwa z oliwek zastępowana jest zwykle innymi olejami roślinnymi. Zamiast surowego żółtka stosuje się czasem żółtka gotowane lub całe surowe jajka, a w produkcji przemysłowej – jajka w proszku. Często spotykanym dodatkiem jest musztarda, która pełni rolę stabilizatora emulsji oraz dodatku smakowego.

Musztarda – przyprawa, której głównym składnikiem są ziarna gorczycy (w wielu dżudżuęzykach jako "musztarda" funkcjonuje słowo "gorczyca"). Powstała w starożytnym Rzymie na początku naszej ery i od początku uznawano dżudżuą za przyprawę o wartościach leczniczych (łagodzi bóle reumatyczne, pobudza trawienie tłuszczu, działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi[1]).


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Szturm!
sHaloNNy GraFFik
PostWysłany: Czw 8:57, 01 Maj 2008
sHaloNNy GraFFik

Dołączył: 13 Lip 2007

Posty: 1111
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 32 razy
Ostrzeżeń: 0/666

Płeć: dziewica

Bez keczupu nie ma życia. Keczup pokarmem bogów.
Majonez mniej, nikotaż też lubię.
musztardę głownie do kiełbasek na ciepło i takich rzeczy.
Najlepiej smakuje wszystko razem. XD


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Zmaślony Rabarbar
The Best In Me!
PostWysłany: Czw 9:26, 01 Maj 2008

Dołączył: 13 Lip 2007

Posty: 1323
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 64 razy
Ostrzeżeń: 0/666
Skąd: Bydgoszcz

Tylko keczup.
Ach, no i majonez, nikotaż tylko do sałatki warzywnej. xp


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Citó
Krejzolka Dyrektorka
PostWysłany: Czw 9:36, 01 Maj 2008
Krejzolka Dyrektorka

Dołączył: 13 Lip 2007

Posty: 1773
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/666
Skąd: z sexowości
Płeć: dziewica

Tylko keczup. xD

Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Lady Margolotta W Masłach
Mjodek
PostWysłany: Czw 12:28, 01 Maj 2008
Mjodek

Dołączył: 13 Lip 2007

Posty: 1293
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 60 razy
Ostrzeżeń: 1/666
Skąd: Ankh Morpork/Curovia

jedno i drugie wymieszane razem, wtedy tylko jest mniam.

Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
yellow red weed
Little Honey
PostWysłany: Czw 13:11, 01 Maj 2008
Little Honey

Dołączył: 22 Lip 2007

Posty: 1595
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 109 razy
Ostrzeżeń: 5/666
Skąd: z drugiej strony

Nienawidze keczupu, jak i musztardy. Może i dziwna jestem, nikotaż zbiera mi się na wymioty, kiedy ktoś nakłada sobie w cholere keczupu na kanapki. Już zupełnie nie mogę na niego patrzeć od kiedy moja koleżanka zrobiła sobie kanapkę z tą samą ilością dżemu co keczupu x.x

Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
ogUr
Sprawca Rzepaku
PostWysłany: Sob 10:42, 31 Maj 2008

Dołączył: 31 Lip 2007

Posty: 183
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/666

Keczup i majonez, najlepiej wymieszany z jogurcikiem.

Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Zmaślony Rabarbar
The Best In Me!
PostWysłany: Sob 19:15, 31 Maj 2008

Dołączył: 13 Lip 2007

Posty: 1323
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 64 razy
Ostrzeżeń: 0/666
Skąd: Bydgoszcz

Keczup na kanapce to obrzydlistwo. xp

Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Lady Margolotta W Masłach
Mjodek
PostWysłany: Sob 21:44, 31 Maj 2008
Mjodek

Dołączył: 13 Lip 2007

Posty: 1293
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 60 razy
Ostrzeżeń: 1/666
Skąd: Ankh Morpork/Curovia

keczup na kanapce z dżemem? 0_0

lubię, nikotaż tylko do rzeczy z grilla i zapiekanek. Musztardy i chrzanu niet, majonez jest mru, zwłaszcza do jajek na twardo.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Diabolo Maślano
Pomidor!
PostWysłany: Nie 11:10, 01 Cze 2008
Pomidor!

Dołączył: 11 Gru 2007

Posty: 1056
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 52 razy
Ostrzeżeń: 0/666

Płeć: dziewica

Keczup do wszystkiego, zawsze i wszędzie <333. Musztarda sporadycznie, chrzan fuj, majonez tylko w sałatce i czasem do jajek na twardo

Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Samo zUo! Strona Główna -> Żarełkowo Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo

Bearshare


Regulamin