Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Chmurelniczka w masłach. Margarynopodobna
|
Wysłany:
Śro 21:42, 30 Kwi 2008 |
|
|
Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 582 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 2/666
Skąd: z wytwórni masła Płeć:
|
Keczup (ang. ketchup) – sos pomidorowy podawany na zimno, o gamie smaków od łagodnego do ostrego, barwy zwykle ciemno czerwonej, czerwono-brązowej, rzadziej zielonej, stosowany do potraw mięsnych, kanapek, pizzy, frytek itp. Na ogół kupowany jako produkt gotowy, choć wiele gospodyń woli sporządzać go według istniejących przepisów w warunkach domowych.
Sos majonezowy, potocznie majonez (z fr. sauce mayonnaise) to zimny, emulsyjny sos, o szerokim zastosowaniu, jeden z sosów podstawowych. Początkowo wyrabiany ręcznie na bieżące potrzeby, od początku XX wieku także przemysłowo, w postaci dającej się dłużej przechowywać. Głównym składnikiem klasycznego majonezu jest oliwa z dodatkiem surowego żółtka jako składnika emulgującego, przyprawiona octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem. Obecnie w praktyce kuchennej oraz w produkcj przemysłowej spotyka się różne warianty majonezu i różne odpowiadające im przepisy. Przede wszystkim oliwa z oliwek zastępowana jest zwykle innymi olejami roślinnymi. Zamiast surowego żółtka stosuje się czasem żółtka gotowane lub całe surowe jajka, a w produkcji przemysłowej – jajka w proszku. Często spotykanym dodatkiem jest musztarda, która pełni rolę stabilizatora emulsji oraz dodatku smakowego.
Musztarda – przyprawa, której głównym składnikiem są ziarna gorczycy (w wielu dżudżuęzykach jako "musztarda" funkcjonuje słowo "gorczyca"). Powstała w starożytnym Rzymie na początku naszej ery i od początku uznawano dżudżuą za przyprawę o wartościach leczniczych (łagodzi bóle reumatyczne, pobudza trawienie tłuszczu, działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi[1]).
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
Szturm! sHaloNNy GraFFik
|
Wysłany:
Czw 8:57, 01 Maj 2008 |
|
|
Dołączył: 13 Lip 2007
Posty: 1111 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 32 razy Ostrzeżeń: 0/666
Płeć:
|
Bez keczupu nie ma życia. Keczup pokarmem bogów.
Majonez mniej, nikotaż też lubię.
musztardę głownie do kiełbasek na ciepło i takich rzeczy.
Najlepiej smakuje wszystko razem. XD
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
Zmaślony Rabarbar The Best In Me!
|
Wysłany:
Czw 9:26, 01 Maj 2008 |
|
|
Dołączył: 13 Lip 2007
Posty: 1323 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 64 razy Ostrzeżeń: 0/666
Skąd: Bydgoszcz
|
Tylko keczup.
Ach, no i majonez, nikotaż tylko do sałatki warzywnej. xp
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
Citó Krejzolka Dyrektorka
|
Wysłany:
Czw 9:36, 01 Maj 2008 |
|
|
Dołączył: 13 Lip 2007
Posty: 1773 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 18 razy Ostrzeżeń: 0/666
Skąd: z sexowości Płeć:
|
Tylko keczup. xD
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
Lady Margolotta W Masłach Mjodek
|
Wysłany:
Czw 12:28, 01 Maj 2008 |
|
|
Dołączył: 13 Lip 2007
Posty: 1293 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 60 razy Ostrzeżeń: 1/666
Skąd: Ankh Morpork/Curovia
|
jedno i drugie wymieszane razem, wtedy tylko jest mniam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
yellow red weed Little Honey
|
Wysłany:
Czw 13:11, 01 Maj 2008 |
|
|
Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 1595 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 109 razy Ostrzeżeń: 5/666
Skąd: z drugiej strony
|
Nienawidze keczupu, jak i musztardy. Może i dziwna jestem, nikotaż zbiera mi się na wymioty, kiedy ktoś nakłada sobie w cholere keczupu na kanapki. Już zupełnie nie mogę na niego patrzeć od kiedy moja koleżanka zrobiła sobie kanapkę z tą samą ilością dżemu co keczupu x.x
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
ogUr Sprawca Rzepaku
|
Wysłany:
Sob 10:42, 31 Maj 2008 |
|
|
Dołączył: 31 Lip 2007
Posty: 183 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/666
|
Keczup i majonez, najlepiej wymieszany z jogurcikiem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
Zmaślony Rabarbar The Best In Me!
|
Wysłany:
Sob 19:15, 31 Maj 2008 |
|
|
Dołączył: 13 Lip 2007
Posty: 1323 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 64 razy Ostrzeżeń: 0/666
Skąd: Bydgoszcz
|
Keczup na kanapce to obrzydlistwo. xp
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
Lady Margolotta W Masłach Mjodek
|
Wysłany:
Sob 21:44, 31 Maj 2008 |
|
|
Dołączył: 13 Lip 2007
Posty: 1293 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 60 razy Ostrzeżeń: 1/666
Skąd: Ankh Morpork/Curovia
|
keczup na kanapce z dżemem? 0_0
lubię, nikotaż tylko do rzeczy z grilla i zapiekanek. Musztardy i chrzanu niet, majonez jest mru, zwłaszcza do jajek na twardo.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
Diabolo Maślano Pomidor!
|
Wysłany:
Nie 11:10, 01 Cze 2008 |
|
|
Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 1056 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 52 razy Ostrzeżeń: 0/666
Płeć:
|
Keczup do wszystkiego, zawsze i wszędzie <333. Musztarda sporadycznie, chrzan fuj, majonez tylko w sałatce i czasem do jajek na twardo
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|